073-2340888
  • 10 jaar garantie

  • Duurzaam

  • Gecertificeerd

  • Landelijk beschikbaar

Uitgekookte consument kiest voor inductie

inductie-groepenkast

In ieder Nederlands huis of appartement staat wel een toestel om op te koken. Sommigen werken op aardgas, maar steeds vaker koken we keramisch of op inductie. Welke optie is straks na het definitief verdwijnen van ons aardgas voor u het meest interessant, en waarom?

Voorsorteren op gasloos tijdperk

In het kader van de klimaatdoelstellingen worden alle nieuwe woningen in ons land gasloos. Er staat in geen enkel nieuwbouwhuis dus nog een gasmeter. Via allerlei subsidies worden particuliere woningbezitters en woningcorporaties met een groot volume aan huurwoningen gestimuleerd om massaal over te stappen op het verduurzamen van hun woning(en). Denk daarbij aan het investeren in zonnepanelen, warmtepompen, led-verlichting en laadpalen voor elektrische auto’s. Je doet het als bewoner tegenwoordig pas echt goed als je via je eigen installatie kunt voorzien in de energiebehoefte voor jouw huishouding. Met een populaire term wordt dat ook wel ‘nul-op-de-meter’ genoemd.

Minder warmteverlies

Deze transitie heeft tot gevolg dat de alom bekende gasfornuizen, gaskachels, gasgeisers, -boilers en gasgestookte cv-ketels de komende jaren stap voor stap gaan verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt de warmtepomp die voor de verwarming van de woning en het warm water uit de kraan moet zorgen. Koken, bakken en braden doen we in het gasloos tijdperk allemaal elektrisch. Daarbij heb je de keuze uit keramisch koken of koken op inductie. Bij beide opties is het oppervlak waarop je kookt glad met geïntegreerde pitten. De warmte trekt direct door in de bodem van de pan. Je hebt daardoor veel minder warmteverlies dan bij gaspitten. Een ander voordeel is dat dergelijke kookplaten veel eenvoudiger schoon te maken zijn.

Aparte groep voor inductie?

Koken op inductie levert ten opzichte van gas en keramisch koken het hoogste rendement (80 tot 90%). Daarbij moet echter wel aangetekend worden dat hiervoor de groepenkast moet worden voorzien van een aparte groep en dat je voor inductie-koken aparte pannen nodig hebt. Dat zijn echter eenmalige investeringen die je snel hebt terugverdiend. In tegenstelling tot keramisch koken is de plaat waarop je kookt ook direct afgekoeld bij het uitschakelen. Dat biedt zeker voor gezinnen met kleine kinderen extra veiligheid. Sta je voor de aanschaf van een nieuwe keuken of ben je van plan om een compleet nieuw huis te gaan bouwen? Laat je dan zeker door de specialisten van Holland Electric adviseren over de duurzaamste en meest energiezuinige elektrotechnische installatie.