De volledig elektrisch aangedreven of plug-in hybride auto’s zijn enorm in opkomst. Voor dit soort geheel en gedeeltelijk elektrisch aangedreven auto’s geldt dat je de accu met regelmaat moet opladen. Holland Electric is als dé elektrospecialist voor duurzame en energiebesparende toepassingen, uiteraard ook gespecialiseerd in het creëren van oplaadpunten bij u thuis. Hierbij geven wij alvast een aantal tips waar u allemaal op moet letten.
Het verschil tussen 1-fase en 3-fasen laden
Oudere huizen hebben vaak een 1-fase aansluiting en bij nieuwere woningen gaat dat meestal om drie fasedraden, plus een nuldraad. Het verschil tussen deze aansluitingen zit hem in de stroomsterkte. Bij een 1-fase aansluiting heeft een fasedraad 230 volt wisselspanning, terwijl dat bij een 3-fasen aansluiting gaat om 400 volt. Als u niet weet welke aansluiting u hebt, kijk dan in de meterkast. Ziet u op de elektriciteitsmeter 220 V of 230 V staan, dan heeft u een 1-fase aansluiting. Staat er echter 3 x 220/230 V of 280/400 V, dan heeft u te maken met een 3-fasen aansluiting.
Groepenkast geschikt maken voor sneller laden
Bij 3-fasen laadt – onder ideale omstandigheden – een elektrische auto drie keer zo snel op als 1-fase laden. Dat voordeel geldt alleen als uw auto het ook ondersteunt. Is dat niet het geval, dan kunt u uw elektrische auto prima op een 3-fasen aansluiting plaatsen, maar dan gaat het opladen gewoon niet zo snel als bij een auto die het wel ondersteunt. Heeft u trouwens een 1-fase aansluiting in uw huis, maar wilt u dit verzwaren, dan kan dat ook. Voor de realisatie van een 3-fasen aansluiting dient u een aanvraag in te dienen bij de netbeheerder.
Bepaal welke laadpaal het best past bij uw auto
Om te bepalen welke laadpaal voor u het meest geschikt is, zijn er een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden. Wat is het maximale Ampèrage waarmee uw auto opgeladen kan worden, kan uw auto 1-fase of 3-fasen laden, wat is de standaard maximale netstroom bij u thuis en hoe snel wilt u dat uw auto opgeladen is? Een aantal antwoorden op deze vragen kunt u terugvinden in het instructieboekje dat door de fabrikant bij aflevering wordt afgegeven. De overige vragen kunnen de elektrospecialisten van Holland Electric voor u uitzoeken. Wij zullen u aan de hand van onze bevindingen adviseren wat er aan de elektrotechnische installatie bij u thuis eventueel moet worden aangepast en wat daarvan de kosten zijn. In dat voorstel nemen wij uiteraard ook direct de voor u meest geschikte oplaadvoorziening voor uw elektrische auto of plug-in hybride op.
Een laadpaal of wandmodel?
Het is een fabeltje dat een laadpaal beter werkt dan een wandmodel oplaadpunt, of omgekeerd. Beiden doen feitelijk exact hetzelfde en het is puur een praktische keuze voor het een of voor het ander. Heeft u op de plaats waar de auto bij u thuis wordt gestald tijdens het opladen een stevige wand of muur, dan kan daar prima een wandmodel lader op gemonteerd worden. Is dat echter niet het geval dan is het plaatsen van een op zichzelf staande laadpaal de enige optie. Holland Electric levert verschillende types laadpalen en wandladers. Sommigen zijn voorzien van extra opties, zoals Loadbalancing – ter voorkoming van overbelasting van het stroomnet – en een meter voor het afzonderlijk registreren van laadstroom voor privé en zakelijk gebruik. De meeste elektrische auto’s staan ’s nachts thuis in de garage, onder de carport of op de oprit rustig op te laden. Dat is voor de levensduur van het accupakket van uw elektrische auto overigens ook veruit het beste. Dat is dan ook meteen de reden waarom de zogenoemde snellaadpunten alleen bij tankstations of openbare oplaadplaatsen te vinden zijn. Thuis is er ’s nachts of in het weekend genoeg tijd om de auto rustig op te laden aan een laadpaal of wallbox.
Type 2 laadkabel en stekker zijn de internationale standaard
We hebben nu vrijwel alle punten benoemd die van belang zijn bij het maken van de juiste keuze bij aanschaf van een laadpaal of wallbox om thuis te installeren. Iets dat we in dit artikel nog niet besproken hebben is het type stekkeraansluiting. Wereldwijd worden namelijk verschillende laadkabels en stekkers toegepast door fabrikanten van elektrische auto’s. De uitvoering die veruit het meest voorkomt is de Type 2 kabel en stekker. Deze worden standaard door alle grote en bekende Europese autofabrikanten toegepast. Uitzonderingen zijn de elektrische auto’s die in Aziatische landen en Amerika worden geproduceerd. Die moeten met een Type 1 stekker (ook wel Yazaki-stekker genoemd) op een laadpunt aangesloten worden. Holland Electric levert de laadpalen en wandmodel laders met de Type 2 aansluiting en mocht dat nodig zijn dan kunt u een verloopstekker aanschaffen, zodat ook auto’s met een afwijkende stekkeraansluiting gewoon aan huis opgeladen kunnen worden.
Koop uw laadpaal snel en vertrouwd bij Holland Electric!
Na het lezen van dit artikel weet u waar u bij aankoop van een laadpaal allemaal op moet letten. De volgende vraag is: Waar kunt u het beste terecht om een laadpaal en al het benodigde installatiemateriaal te kopen? Ook op die vraag hebben wij bij Holland Electric een passend antwoord. Neem contact met ons op voor een passende offerte inclusief of exclusief montage. Als dé laadpaalspecialist van Nederland zijn wij u graag van dienst!