Meterkast of groepenkast: Wat is het verschil? - Holland Electric
Spoed? Bel ons!

Meterkast of groepenkast: Wat is het verschil?

Geplaatst op: 6 mei 2021

In de dagelijkse praktijk horen wij als elektrotechnisch specialist vaak de termen meterkast, installatiekast en groepenkast. Ze lijken allemaal op elkaar en hebben ook wel degelijk iets met elkaar te maken, maar het kan voor de nodige verwarring zorgen als je niet precies weet wat de onderlinge verschillen zijn.

Wat is een meterkast?

De meest simpele uitleg is dat een meterkast feitelijk de ruimte is waar de groepenkast zich in bevindt. Trek je de deur van de meterkast open dan tref je in die kast de watermeter, gasmeter en elektriciteitsmeter aan. Normaliter trek je die kast alleen maar open om de meterstanden op te nemen. In de gemiddelde meterkast zit overigens tegenwoordig ook steeds meer randapparatuur voor bijvoorbeeld internet en telefonie. Van router tot wifi-versterker en van alarmsysteem tot aansluiting van de interactieve tv-aansluiting. Vandaar dat steeds vaker de term installatiekast wordt gebruikt. Tijden veranderen en de technische installaties in woningen worden alsmaar uitgebreider en moderner.

De meterkast bestaat uit meerdere onderdelen

De groepenkast is dus eigenlijk slechts één onderdeel in de meterkast. Concreet praten we over een samenstelling die bestaat uit de elektriciteitsmeter, de stoppenkast en hoofdschakelaar. De voedingskabel (centrale huisaansluiting op het openbare elektriciteitsnet) komt bij de elektriciteitsmeter binnen. In de stoppenkast wordt de stroomvoorziening per ruimte of per zone in de woning verdeeld. In de ouderwetse stoppenkast klapt een stop van een bepaalde ruimte of zone eruit als er sprake van kortsluiting is en bij modernere groepenkasten klapt er een groepsschakeling uit. Deze kan na het oplossen van de stroomstoring weer eenvoudig terug ingeschakeld worden waar je bij de oudere versie de kapotte stop moet vervangen. Een klein verschil, maar de functie van de groepenkast is bij elke uitvoering identiek.

Wat onze klanten zeggen

Reviews

Goedkoper dan de meeste andere bedrijven

Ik moest snel mijn groepenkast laten vervangen voor zonnepanelen en gelukkig kon ik hier snel terecht. De installatie is netjes aangelegd en bovendien was het goedkoper dan de meeste andere bedrijven.
Ron Schuurmans, 15-03-2021

Absoluut een aanrader!

Super service: snel, vakkundig en klantgericht. Monteur Danny wist voor alles een oplossing en vertrok niet voordat alles werkte. Geïnstalleerde meterkast, nieuwe kabels buitenom en door een krappe kruipruimte: geen enkel probleem. Absoluut een aanrader dus!
Thomas van Luijtelaar, 09-03-2021

Snel en goed geholpen

Nog geen 2 uur meterkast vervangen met 10 groepen. Wij zijn vakkundig snel en goed geholpen tegen een uitstekende prijs. Top, zeer tevreden!
Gemma Maris, 07-04-2021

Ik ben zeer tevreden

Vrijdag 29 jan komt Danny keurig op tijd. Hij laat er geen gras over groeien en gaat direct aan de slag. Danny is een kundige en gezellige monteur. Ik moet hem geregeld attenderen op het feit dat zijn koffie koud wordt. Na afloop alles even testen en weg is Danny weer op weg naar de […]
Wilco van der Pol, 31-01-2021

Ik ben super tevreden!

Snelle prijsstelling en erg scherp. Kwam netjes op tijd, werkt goed door. Is netjes en denkt proactief richting de toekomst. Extra werkje werd ter plaatse opgepakt maar hoefde niet extra betaald te worden. Ik raad dit bedrijf zeker aan. Ben super tevreden.
Raymond Vanduurling, 01-05-2021

Zeer positief

De ervaring met Holland Electric was zeer positief. Na het eerste contact kreeg ik snel een duidelijke offerte. De groepenkast werd al binnen enkele dagen vervangen door monteur Danny. Hij is professioneel, vriendelijk, netjes en gaf duidelijke uitleg tijdens de installatie. Het resultaat is dan ook geheel naar tevredenheid. Volgende keer zeker weer bij Holland […]
Tijs Lemmens, 31-03-2021

Goede kwaliteit voor een eerlijke prijs

Goed bedrijf dat servicegericht is en de klant levert wat gevraagd wordt. De monteur, in mijn geval Marc, was stipt op tijd en heeft net en vakkundig werk geleverd. Prettig in de omgang. Toen er enig misverstand was over wat afgesproken en gevraagd was, heeft hij direct initiatief genomen en dit professioneel opgelost. Uitvoering zonder […]
Paul van Slobbe, 05-03-2021

Zeer tevreden

Holland electric heeft bij ons thuis de verdeelkast vervangen en een laadpaal geplaatst. Wij zijn zeer tevreden over de gemaakte werkzaamheden en de service van Holland Electric.
Iris Gerrits, 15-01-2021

De ene groepenkast is de andere niet

Een groepenkast kan geheel op de situatie in en om een woning worden aangepast. Voor inductie koken en voor een oplaadpunt voor de elektrische auto wordt bijvoorbeeld altijd een aparte groep aangemaakt. Datzelfde geldt voor garages, hobbyruimten en schuren waar veel met elektrisch gereedschap wordt gewerkt. Denk aan lasapparatuur, slijptollen etc. Of neem bijvoorbeeld een sauna, zonnebank of jacuzzi. Ook voor dat soort stroomvreters dient de groepenkast te worden aangepast en uitgebreid. En dan hebben we natuurlijk ook nog bij steeds meer huizen zonnepanelen die stroom opwekken en dat via een omvormer naar de groepenkast transporteert. Ook op die situatie moet de elektriciteitsmeter en dus de groepenkast worden aangepast.

Meterkast verplaatsen

Bij de aanschaf van een nieuwe woning, verbouwing of renovatie is het soms nodig om te meterkast te verplaatsen. De kosten van een meterkast verplaatsen zijn per situatie verschillend. Holland Electric is dé specialist in de levering en montage van groepenkasten. Informeer naar de mogelijkheden of vraag een vrijblijvende offerte aan. Vraag een afspraak aan via ons afspraakformulier.

Wilt u zelf de meterkast verplaatsen?

Dit raden wij niet aan, bij het verplaatsen van de meterkast horen regels en richtlijnen. U kunt het beste een gecertificeerd bedrijf inschakelen voor het verplaatsen van een meterkast.

Wat zijn de kosten het verplaatsen van de meterkast?

De kosten van een meterkast verplaatsen zijn per situatie verschillend. Denk daarbij aan de afstand tussen de nieuwe en oude plaats van de meterkast.

Offerte aanvragen?

Offerte aanvragen (allround elektricien)
Voor al onze diensten geldt dat we u beter kunnen helpen wanneer u een foto van uw meterkast mee stuurt (max. 2 MB).

Maximum file size: 67.11MB

Is er kruipruimte aanwezig? *
Zijn er loze leidingen aanwezig? *
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?
reCAPTCHA