Aardlekschakelaar aansluiten | Snelle Service | Holland Electric
Spoed? Bel ons!

Aardlekschakelaar aansluiten

Aardlekschakelaar aansluiten kan soms een uitdaging zijn als je niet precies weet hoe je het aan moet pakken. Of je nu een aardlekschakelaar gaat vervangen of een extra aardlekschakelaar wilt plaatsen, Holland Electric helpt je door dit proces. In deze gids behandelen we verschillende aspecten, van het type aardlekschakelaar tot de draadkeuze en het aansluiten van groepen.

Welk type aardlekschakelaar heb je nodig?

De keuze van de aardlekschakelaar hangt af van je groepenkast. Zo wordt in een 1-fase groepenkast doorgaans een 2-polige aardlekschakelaar gebruikt, aangeduid als 2P. Voor een 3-fase groepenkast heb je een 4-polige, of 4P, aardlekschakelaar nodig. Het is belangrijk om hierbij de grootte van je groepenkast in acht te nemen; een 2P aardlekschakelaar is twee modules breed, terwijl een 4P vier modules breed is.

 De juiste aansluitdraad bij het vervangen van je aardlekschakelaar

Het type aansluitdraad dat je kiest, is cruciaal voor de prestaties van je aardlekschakelaar. Voor zowel 2P als 4P aardlekschakelaars is een 4 mm² draad geschikt als je groepen wilt aansluiten. Als je de aardlekschakelaar wilt verbinden met de hoofdschakelaar, dan heb je een 6 mm² draad nodig.

Welke type aardlekschakelaar moet ik hebben?

 1. 1 Fase Aardlekschakelaar (2-polig): Deze zijn het meest gangbaar in woningen met een enkelfasige elektrische aansluiting. Ze zijn geschikt voor het beveiligen van normale huishoudelijke apparaten.
 2. 3 Fase Aardlekschakelaar (4-polig): Deze zijn bedoeld voor bedrijfsgebouwen of woningen met een driefasige elektrische aansluiting. Ze worden vaak gebruikt om zware machines en andere industriële apparatuur te beveiligen.
 3. Aardlekautomaat: Dit is een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat (ook wel zekering of groep genoemd). Het biedt zowel kortsluit- als lekstroombeveiliging in één eenheid.
 4. Selectieve Aardlekschakelaar: Deze zijn ontworpen om alleen uit te schakelen bij een storing in een specifiek deel van het elektrische systeem, waardoor andere delen kunnen blijven functioneren.
 5. Type A en Type B Aardlekschakelaars: Type A is geschikt voor wisselstroom (AC) en pulserende gelijkstroom (DC) lekken, terwijl Type B geschikt is voor gladde gelijkstroom (DC) lekken, zoals die kunnen voorkomen bij het laden van elektrische voertuigen.
 6. Aardlekrelais: Dit zijn gespecialiseerde aardlekschakelaars die vaak worden gebruikt in industriële omgevingen en bijzondere toepassingen waar standaard aardlekschakelaars niet voldoen.

Elk van deze types heeft zijn eigen specificaties met betrekking tot stroomsterkte, gevoeligheid voor aardleksstromen (meestal uitgedrukt in milliampère, mA), en montagemogelijkheden.

Gevoeligheid voor aardleksstromen (mA)

 1. 30 mA: Dit is de meest gebruikelijke gevoeligheid voor residentiële toepassingen. Het wordt beschouwd als veilig voor situaties waarin mensen zich in de nabijheid van elektrische apparaten bevinden.
 2. 100 mA – 300 mA: Deze worden doorgaans gebruikt in industriële of commerciële omgevingen waar de risico’s van elektrische schokken minder kritisch zijn. Ze worden ook gebruikt in situaties waarin ongewenste uitschakeling moet worden geminimaliseerd.
 3. 500 mA: Dit type wordt vaak gebruikt voor brandbeveiliging in commerciële of industriële toepassingen.

Nominale stroomsterkte (Ampère)

 1. 16 A en 25 A: Deze zijn meestal geschikt voor residentiële toepassingen waar het stroomverbruik relatief laag is.
 2. 40 A en 63 A: Deze zijn gangbaar in commerciële gebouwen en industriële omgevingen waar zwaardere apparatuur wordt gebruikt.
 3. 80 A en hoger: Dit zijn gespecialiseerde aardlekschakelaars die worden gebruikt in zeer specifieke industriële toepassingen met hoge stroomvereisten.

Holland Electric helpt je verder bij het maken van de juiste keuze

De keuze van het juiste type aardlekschakelaar hangt af van verschillende factoren zoals de aard van de elektra aanleg, het type en de hoeveelheid aangesloten apparatuur, en specifieke veiligheidseisen. Het is altijd raadzaam om een professioneel elektricien te raadplegen bij het kiezen en installeren van een aardlekschakelaar. Holland Electric heeft experts in dienst die u kunnen begeleiden bij het maken van de juiste keuze bij het aansluiten van jouw aardlekschakelaar.

Een aardlekschakelaar aanlsluiten: hoe gaat het in zijn werk?

het aansluiten van een aardlekschakelaar is een taak die zorgvuldige aandacht vereist. Bij Holland Electric begrijpen we het belang van veiligheid en efficiëntie bij deze klus. Het proces begint met het uitschakelen van de hoofdschakelaar om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Vervolgens open je de groepenkast en verwijder je, indien van toepassing, de oude aardlekschakelaar. De nieuwe aardlekschakelaar wordt daarna op de DIN-rail geplaatst. Dan moet de verbinding met de hoofdschakelaar of de verschillende groepen gemaakt worden. Na het inschakelen van de elektriciteit is het essentieel om alle verbindingen te controleren en de werking van de aardlekschakelaar te testen met behulp van de testknop. Bij Holland Electric staan we altijd klaar om je verder om dit zorgvuldig uit te voeren.

Maximaal aantal groepen bij het aansluiten van je aardlekschakelaar

Je kunt tot vier installatieautomaten op je aardlekschakelaar aansluiten. Dit is het maximumaantal dat is toegestaan; minder is uiteraard ook mogelijk. Houd er rekening mee dat krachtgroepen en fornuisgroepen ook als één groep gelden en dus ook op de aardlekschakelaar moeten worden aangesloten.

Onze ervaren elektriciëns zorgen voor veilige aansluiting van je aardlekschakelaar

Een Extra Aardlekschakelaar Plaatsen: Waarom?

Het plaatsen van een extra aardlekschakelaar kan nuttig zijn om de betrouwbaarheid van je elektrisch systeem te vergroten. Houd er wel rekening mee dat als één aardlekschakelaar uitvalt, alle aan die schakelaar verbonden installatieautomaten buiten werking zijn. Voor extra zekerheid kun je ook kiezen voor een aardlekautomaat, een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat.

Waarom kiezen voor Holland Electric voor het aansluiten van je aardlekschakelaar?

Als het aankomt op het veilig en effectief aansluiten van uw aardlekschakelaar, is het kiezen van een betrouwbare en deskundige partner cruciaal. Holland Electric onderscheidt zich op meerdere vlakken: ons team van ervaren elektriciens beschikt over de vereiste certificeringen en blijft up-to-date met de nieuwste technologieën en regelgeving. Wij maken gebruik van hoogwaardige materialen en bieden een uitstekende service, van het eerste consult tot de uiteindelijke installatie. Bovendien kunnen we u uitgebreid adviseren over welke type aardlekschakelaar het best bij uw situatie past, rekening houdend met de benodigde gevoeligheid en stroomsterkte. Kortom, voor een zorgeloze en professionele aansluiting van uw aardlekschakelaar kiest u voor Holland Electric.

Offerte aanvragen

Aardlekschakelaar aansluiting door Holland Electric

Bent u van plan om een aardlekschakelaar te installeren, vervangen of heeft u vragen over de juiste stroomsterkte en gevoeligheid die bij uw situatie past? Holland Electric staat voor u klaar met expertise en hoogwaardige service. Onze professionals kunnen u begeleiden bij elke stap van het proces, van het kiezen van de juiste aardlekschakelaar tot de daadwerkelijke installatie. Neem vandaag nog contact met ons op om een veiliger elektrisch systeem te realiseren dat aan al uw behoeften voldoet. Uw veiligheid is onze prioriteit!

Meer informatie
Frans van Emmerik
Frans van Emmerik
2023-07-21
Danny heeft getoond een vakman te zijn die snel en zeer klantvriendelijk onze meterkast heeft voorbereid voor verzwaring naar 3 fasen. Zal niet aarzelen wie te bellen in de toekomst
John Dehond
John Dehond
2023-07-15
Snelle en goede offerte. Monteur Danny, leuke gast en doet zijn werk goed en efficiënt. Zeer goede ervaringen met dit bedrijf.
Verena Zoon
Verena Zoon
2023-07-11
Na een wat rommelige start heeft Holland Electric het weer helemaal goed gemaakt en mooi werk afgeleverd. Blij met het eindresultaat, wij kunnen nu lekker laden. In het bijzonder wil ik Brian bedanken. Deze review heb je wel verdiend dacht ik zo 😉 En natuurlijk de monteurs, klasse!
Ike Noordermeer
Ike Noordermeer
2023-06-29
1 week na de afspraak stond de monteur voor de deur en heeft onze meterkast vernieuwd. Ook gelijk voorbereid om in de toekomst een laadpaal aan te sluiten voor de auto. Zijn erg blij met de vervanging. Zeer deskundig en netjes is alles vervangen cq gemonteerd. Factuur precies zoals van tevoren gecommuniceerd.
Meiyin Bong
Meiyin Bong
2023-06-24
Fantastisch! Al heel wat meegemaakt met klussers maar dit was verfrissend goed in kwaliteit en betaalbaarheid. Ook supersnel en goed service! Dank kom zeker terug hier
Kees Verweij
Kees Verweij
2023-05-27
Afgelopen vrijdag is onze groepenkast vervangen en 2 kabels aangelgd naar de keuken. Vanaf de 1e aanvraag tot plaatsing zat nog geen 3 weken. Super snel geregeld. Goede eliktriciën, netjes en vriendelijk. Maar ook kundig.
Gerard Villar
Gerard Villar
2023-05-26
I contacted Holland Electric to ask for a quotation about replacing my old electrical panel (meterkast) at home. They contacted me very fast with a very competitive quotation. Before accepting their offer, I also asked them a couple of technical questions about the components to be used for the new installation, to which they replied properly. On the agreed day, Brian (the owner of the company) came perfectly on time. He worked very professionally and thoroughly, while asking any question that I would have about the installation. In my opinion, he even went a bit beyond to what was strictly needed. You clearly see that he cares about making a good job. I must admit that I was impressed by the quality of the service at a very competitive price. By the way, and this might be interesting to foreigners, communication in English was never a problem, as unfortunately my Dutch is not good enough for this.
Bernard H. Fabry
Bernard H. Fabry
2023-05-20
Snelle, precies en netjes. Geen poespas. De monteur die de meterkast kwam vervangen was van het type no-nonsens. Weinig woorden en gewoon............doen! Het ging zo snel dat ik verbaasd over was. Vooral na een paar vage reacties op Werkspot. Hij rondde de werkzaamheden af binnen één uur. Waar andere zeiden 2 dagen nodig te hebben.... De boel netjes achtergelaten en alles werkt en naar behoren. Daarnaast een enthousiast team dat plant en regelt de contacten. Erg blij met dit bedrijf, ik raad ze aan.
Corine den Hartog
Corine den Hartog
2023-03-21
Geweldige Service van Holland Electric. Goede en duidelijke communicatie vooraf, afspraak is afspraak! Bij ons een laadpaal geplaatst. Op de afgesproken tijd en datum. Een echte aanrader!

Holland Electric is…

1
Betrouwbaar
Dankzij onze jarenlange ervaring en vakmannen.
2
Snel op locatie
Doordat wij meerdere teams hebben kunnen wij snel op locatie zijn.
3
Eerlijke prijzen
Wij communiceren onze prijzen open en eerlijk. U krijgt altijd een offerte.

Offerte aanvragen?

Offerte aanvragen (allround elektricien)
Voor al onze diensten geldt dat we u beter kunnen helpen wanneer u een foto van uw meterkast mee stuurt (max. 2 MB).

Maximum file size: 67.11MB

Is er kruipruimte aanwezig? *
Zijn er loze leidingen aanwezig? *
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?
reCAPTCHA