In de dagelijkse praktijk horen wij als elektrotechnisch specialist vaak de termen meterkast, installatiekast en groepenkast. Ze lijken allemaal op elkaar en hebben ook wel degelijk iets met elkaar te maken, maar het kan voor de nodige verwarring zorgen als je niet precies weet wat de onderlinge verschillen zijn.
Wat is een meterkast?
De meest simpele uitleg is dat een meterkast feitelijk de ruimte is waar de groepenkast zich in bevindt. Trek je de deur van de meterkast open dan tref je in die kast de watermeter, gasmeter en elektriciteitsmeter aan. Normaliter trek je die kast alleen maar open om de meterstanden op te nemen. In de gemiddelde meterkast zit overigens tegenwoordig ook steeds meer randapparatuur voor bijvoorbeeld internet en telefonie. Van router tot wifi-versterker en van alarmsysteem tot aansluiting van de interactieve tv-aansluiting. Vandaar dat steeds vaker de term installatiekast wordt gebruikt. Tijden veranderen en de technische installaties in woningen worden alsmaar uitgebreider en moderner.
De meterkast bestaat uit meerdere onderdelen
De groepenkast is dus eigenlijk slechts één onderdeel in de meterkast. Concreet praten we over een samenstelling die bestaat uit de elektriciteitsmeter, de stoppenkast en hoofdschakelaar. De voedingskabel (centrale huisaansluiting op het openbare elektriciteitsnet) komt bij de elektriciteitsmeter binnen. In de stoppenkast wordt de stroomvoorziening per ruimte of per zone in de woning verdeeld. In de ouderwetse stoppenkast klapt een stop van een bepaalde ruimte of zone eruit als er sprake van kortsluiting is en bij modernere groepenkasten klapt er een groepsschakeling uit. Deze kan na het oplossen van de stroomstoring weer eenvoudig terug ingeschakeld worden waar je bij de oudere versie de kapotte stop moet vervangen. Een klein verschil, maar de functie van de groepenkast is bij elke uitvoering identiek.
De ene groepenkast is de andere niet
Een groepenkast kan geheel op de situatie in en om een woning worden aangepast. Voor inductie koken en voor een oplaadpunt voor de elektrische auto wordt bijvoorbeeld altijd een aparte groep aangemaakt. Datzelfde geldt voor garages, hobbyruimten en schuren waar veel met elektrisch gereedschap wordt gewerkt. Denk aan lasapparatuur, slijptollen etc. Of neem bijvoorbeeld een sauna, zonnebank of jacuzzi. Ook voor dat soort stroomvreters dient de groepenkast te worden aangepast en uitgebreid. En dan hebben we natuurlijk ook nog bij steeds meer huizen zonnepanelen die stroom opwekken en dat via een omvormer naar de groepenkast transporteert. Ook op die situatie moet de elektriciteitsmeter en dus de groepenkast worden aangepast.
Meterkast verplaatsen
Bij de aanschaf van een nieuwe woning, verbouwing of renovatie is het soms nodig om te meterkast te verplaatsen. De kosten van een meterkast verplaatsen zijn per situatie verschillend. Holland Electric is dé specialist in de levering en montage van groepenkasten. Informeer naar de mogelijkheden of vraag een vrijblijvende offerte aan. Vraag een afspraak aan via ons offerteformulier.
Wilt u zelf de meterkast verplaatsen?
Dit raden wij niet aan, bij het verplaatsen van de meterkast horen regels en richtlijnen. U kunt het beste een gecertificeerd bedrijf inschakelen voor het verplaatsen van een meterkast.
Wat zijn de kosten het verplaatsen van de meterkast?
De kosten van een meterkast verplaatsen zijn per situatie verschillend. Denk daarbij aan de afstand tussen de nieuwe en oude plaats van de meterkast.