073-2340888
  • 10 jaar garantie

  • Duurzaam

  • Gecertificeerd

  • Landelijk beschikbaar

Is uw groepenkast geschikt voor elektrisch koken?

Is uw groepenkast geschikt voor elektrisch koken?

In het kader van de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid dienen de Nederlandse huishoudens de komende jaren rigoureuze maatregelen te nemen. Eén van die maatregelen is dat we van het aardgas over moeten stappen op schonere en meer duurzame energie. Denk aan groene stroom die wordt opgewekt door zonne-energie of via windmolens. Nederlandse consumenten stappen daarom nu al massaal over op elektrisch koken. In 2018 was maar liefst driekwart van de verkochte inbouwkookplaten elektrisch. Een prima ontwikkeling voor het milieu en voor ons klimaat. Zorgt u er wel voor dat uw elektrische installatie, en met name de groepenkast, geschikt is voor deze ontwikkelingen?

Extra groep aanleggen inductie

Inductie-koken is helemaal hot. Inductiekookplaten hebben diverse voordelen ten opzichte van keramische kookplaten. Zo wordt bij inductie-koken niet de plaat warm, maar alleen de pan. Dat zorgt ervoor dat er veel minder energie verloren gaat en het is ook nog eens een stuk veiliger. Vervangt u een gasfornuis door een elektrische kookplaat, dan kunt u dat nieuwe toestel niet zo maar even via een willekeurig stopcontact van stroom voorzien. U zult in dat geval uw groepenkast moeten uitbreiden met een extra groep en aparte aardlekschakelaar.

Om te weten welke componenten nodig zijn voor deze technische aanpassing/uitbreiding van de meterkast zijn de fabrieksgegevens van de inductiekookplaat leidend. De groepenkast moet bestand zijn voor het maximale vermogen als alle kookzones van de apparatuur zijn ingeschakeld. Ook dient er bij de zwaardere uitvoeringen een aansluiting te worden gerealiseerd voor de Perilex stekker. Dat is zo’n stekker met vier ronde pinnetjes en een platte iets langere pin in het midden. Die stekker zorgt ervoor dat de kookplaat niet van één groep in de groepenkast zijn stroom haalt, maar van twee tegelijkertijd. Die combinatie wordt meestal een kookgroep genoemd.

Niet duur, wel duurzaam!

Er komt heel wat kijken bij elektrisch koken. Holland Electric helpt u met een onafhankelijk en deskundig advies, snelle levering, vakkundige montage, onderhoud en reparatie.

Bent u op zoek naar deskundig advies over duurzame en energiezuinige stroomvoorzieningen in uw huis of bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Holland Electric is u graag van dienst!