Laadpaal kopen, waar moet u op letten?
Spoed? Bel ons!

Een laadpaal thuis monteren, wat komt daar bij kijken?

Geplaatst op: 3 mei 2022

Nu steeds meer mensen kiezen voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto krijgen wij bij Holland Electric ook steeds meer aanvragen voor het creëren van oplaadpunten aan huis. Sommige handige doe-het-zelvers willen dit klusje zelf klaren en stellen ons de vraag wat er bij het monteren van een laadpaal thuis allemaal komt kijken. In dit artikel gaan wij daar aan de hand van een aantal veel gestelde vragen dieper op in.

Kan er bij ieder huis een laadpaal geïnstalleerd worden?

In principe is elk huis in Nederland geschikt om een laadpaal neer te zetten. Van belang is om wel eerst een aantal dingen uit te zoeken. Op de eerste plaats gaat dat natuurlijk om puur praktische dingen. Heeft u een stuk eigen terrein (garage, carport of oprit) waar u de elektrische auto op kunt laden? In dat geval kunt u een laadpaal voor particulier gebruik vergunningsvrij op uw eigen terrein installeren.

Hoe weet ik of mijn groepenkast geschikt is voor een laadpaal?

Zoals gezegd kan bij elk huis een laadpaal geïnstalleerd worden, maar bij nieuwere huizen is er net even wat meer mogelijk dan bij oudere huizen. Dat heeft te maken met twee factoren: de stroomsterkte van de aansluiting en het aantal fasedraden van de aansluiting. De stroomsterkte wordt aangeduid in ampère (A) en fasedraden van de aansluiting bestaan of uit 1, of uit 3. Bij oudere huizen betreft het vaak een 1-fase aansluiting, bij nieuwere woningen gaat dat meestal om 3 fasen draden, plus een nuldraad. Het verschil tussen deze aansluitingen zit hem in de stroomsterkte. Bij een 1-fase aansluiting heeft een fasedraad 230 volt wisselspanning, terwijl dat bij een 3-fasen aansluiting gaat om 400 volt. Als u niet weet welke aansluiting u heeft, kijk dan in uw meterkast. Ziet u op de elektriciteitsmeter 220 V of 230 V staan, dan heeft u een 1-fase aansluiting. Staat er echter 3 x 220/230 V of 280/400 V, dan heeft u te maken met een 3-fasen aansluiting.

Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fasen stroom

Bij 3-fasen laadt  – onder ideale omstandigheden – een elektrische auto drie keer zo snel op als 1-fase laden. Dat voordeel geldt alleen als je auto het ook ondersteunt. Is dat niet het geval, dan kunt u uw elektrische auto prima op een 3-fasen aansluiting plaatsen, maar dan gaat het opladen gewoon niet zo snel als bij een auto die het wel ondersteunt. Heeft u trouwens een 1-fase aansluiting in uw huis, maar wit u dit verzwaren, dan kan dat ook. U moet dit aanvragen bij de netbeheerder. Reken erop dat tussen de aanvraag en de uitvoering gemakkelijk drie maanden of meer kan zitten. Net zoals eigenlijk alle elektrische apparaten, werkt de accu van uw elektrische auto op gelijkstroom, een elektrische stroom met een constante stroomrichting (deze vloeit dus van + naar -). De laadpaal zet de wisselstroom van het netwerk om in gelijkstroom.

Wat is beter, een laadpaal of een wandlader?

Het één is niet beter of slechter dan het ander. De keuze tussen het plaatsen van een op zichzelf staande oplaadzuil of het tegen een binnen- of buitenmuur aanbrengen van een wandmodel oplaadpunt wordt meestal op puur praktische gronden gemaakt. Alles wat in dit artikel wordt vermeld over de groepenkast en bekabeling naar het oplaadpunt is voor zowel laadpalen als wandladers identiek.

De belangrijkste vraag is in dit geval: Wat is de meest praktische plek om de auto op te laden? Als daar geen stevige muur of wand aanwezig is, dan is het plaatsen van een laadpaal de enige keuze. In alle andere gevallen is het maar net wat uw persoonlijke voorkeur heeft. Een wandmodel is in de meeste gevallen iets minder kwetsbaar dan een vrijstaande laadpaal, maar voor het feitelijke oplaadproces maakt het geen enkel verschil.

Wat houdt de term Loadbalancing precies in?

Bij de laadpalen en wallboxen die u bij Holland Electric kunt kopen ziet u bij sommige modellen dat zij voorzien zijn van Loadbalancing. Deze extra voorziening zorgt ervoor dat uw elektriciteitsnet niet overbelast raakt als uw elektrische auto ’s avonds of in het weekend aan de lader ligt. Loadbalancing houdt namelijk steeds bij wat het stroomverbruik in uw huis is en draait het laadvermogen terug wanneer dat nodig is. Op die manier voorkomt u dat de stoppen doorslaan als iedereen thuis is en er van allerlei kanten elektrische apparaten tegelijkertijd worden gebruikt. Heeft u een 3-fasen aansluiting, dan is de kans op overbelasting sowieso kleiner, omdat het vermogen over drie fasen wordt verdeeld.

Wij zetten tot slot alle stappen die bij de aanschaf en montage van een laadpaal of wandlader van belang zijn nog even op een rijtje.

  1. Onderzoek eerst zelf of laat Holland Electric onderzoeken of uw groepenkast eventueel aangepast of uitgebreid moet worden om veilig en snel uw elektrische auto thuis te kunnen opladen.
  2. Bepaal wat de meest praktische plaats is om uw elektrische auto thuis op te laden.
  3. Kijk of op de gewenste locatie een laadpaal of een wandlader de beste optie is.
  4. Kies een lader die past bij uw situatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan extra opties, zoals bijvoorbeeld Loadbalancing en het apart registreren van de laadstroom voor privé en zakelijk gebruik.
  5. Maak gebruik van professioneel aansluitmateriaal, zoals grondkabel, verdeeldozen, lasblokjes / kabelverbinders etc. Bij montage buiten of in vochtige ruimtes volstaat alleen spatwaterdicht schakelmateriaal. Let daar dus goed op!
  6. Bedenk altijd dat u met stroom te maken heeft en wat de gevolgen kunnen zijn als daar bij het eigenhandig aansluiten van een oplaadpunt voor uw auto onoordeelkundig mee wordt omgegaan. De kans op elektrocutie en/of kortsluiting ligt altijd op de loer, met alle nare gevolgen van dien. Uw verzekering zal bij aantoonbare nalatigheid bij montage de schade niet vergoeden. Dat geldt voor uw opstal- en/of brandverzekering en eventueel ook als er bij onoordeelkundig (onveilig) opladen schade aan uw elektrische auto ontstaat. Dit soort uitsluitingen staan door de opmars van de elektrische auto’s standaard in de kleine lettertjes bij de meeste verzekeringspolissen.
  7. Besef goed waar u aan begint en schakel bij twijfel liever de experts van Holland Electric in om de laadpaal of wandlader voor uw elektrische auto veilig en vertrouwd bij u thuis te installeren.

Offerte aanvragen?

Offerte aanvragen (allround elektricien)
Voor al onze diensten geldt dat we u beter kunnen helpen wanneer u een foto van uw meterkast mee stuurt (max. 2 MB).

Maximum file size: 67.11MB

Is er kruipruimte aanwezig? *
Zijn er loze leidingen aanwezig? *
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?
reCAPTCHA